SKŁADNIKI (4 PORCJE):
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
300 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 ziemniaki
1 i 1/2 litra buliony warzywnego
makaron (sugeruje muszelki)
natka pietruszki
100 g śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do większego garnka włożyć masło z oliwą, roztopić, dodać pieczarki oraz cebulę i mieszając dusić przez ok. 7 – 10 minut aż odparują.
- Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem, chwilę razem podsmażać.
- Dodać makaron (suchy) oraz gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw i makaronu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki i łyżkę koperku.
- Odstawić z ognia i zabielić śmietaną, uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.