Co potrzeba?
- 10 ząbków czosnku
- Oliwa
- Pomidory San Marzano (w małej puszcze, bo tak smakują lepiej 😉 )
- Płatki papryki czerwonej
- Bazylia
- Cebula
- Masło
- Makaron spaghetti
- Parmezan
Co robimy?
- Do rondelka wrzucamy 10 ząbków czosnku
- Zalewamy oliwą (tak, żeby ząbki były przykryte)
- Dorzucamy liście bazylii
- Smażymy chwile
- Na patelni wrzucamy cebule przeciętą na pół na maśle (1/5 kostki)
- Smażymy aż się lekko zarumieni
- Dodajemy pomidory san marzano
- Olej z czosnkiem niech stygnie
- Wlewamy do blendera i mielimy
- Mieszamy wszystko razem, wyrzucamy jedynie cebulę i gotujemy 10 minut
- W tle robimy makaron spaghetti
- Jak będzie gotowy to mieszamy z sosem
- Podajemy z parmezanem i dodatkowo bazylią