SKŁADNIKI (4 PORCJE):
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 marchewka
1,5 litra bulionu warzywnego
3 ziemniaki
4 średnie kiszone ogórki
150 g śmietany 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia.
- Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).