Dwie porcjeSKŁADNIKI:
200 g masła
1/2 cebuli
400 g pieczarek
400 ml bulionu warzywnego
5 łyżek posiekanego świeżego estragonu lub bazylii
125 ml śmietanki kremówki 30% lub płynnej z kartonika 18% do zup i
sosów
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku
roztopić połowę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją od
czasu do czasu mieszając.
Dodać resztę masła i
pokrojone na grube plasterki pieczarki. Smażyć przez ok. 5 minut aż
pieczarki się lekko zrumienią.
Dodać bulion i estragon lub
bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu
przez ok. 20 minut.
Wlać do blendera i zmiksować
na krem. Przelać z powrotem do czystego garnka, dodać śmietankę, sól i
pieprz do smaku.
Przed podaniem delikatnie
podgrzać. Wlać do miseczek i udekorować posiekanym estragonem, kleksami
śmietany oraz pieprzem.
UE jest super, ale czasem jak coś wymyśli... Muszę wiec ostrzec że na tej stronie używam ciasteczek czyli jednego ze standardów w internatach. Ciasteczka na moich zasadach (sam nie jestem pewien co konkretnie robią i może się to zmieniać). Do tego działa tu Google Analytic na zasadach na takich jak działa wszędzie. more information
UE jest super, ale czasem jak coś wymyśli... Muszę wiec ostrzec że na tej stronie używam ciasteczek czyli jednego ze standardów w internatach. Ciasteczka na moich zasadach (sam nie jestem pewien co konkretnie robią i może się to zmieniać). Do tego działa tu Google Analytic na zasadach na takich jak działa wszędzie.
Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.