SKŁADNIKI:
KURCZAK TERIYAKI
pierś kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI
100 g brązowego ryżu (1 torebka)
1/2 cebuli
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki zielonego groszku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE:
- Filety oczyścić z błonek i kostek. Ugotować brązowy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 30 – 35 minut, ale warto sprawdzić). Odcedzić.
- Na patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy (lub miód lub cukier trzcinowy). Dodać starty czosnek i imbir, zagotować.
- Włożyć filety z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i gotować przez 5 minut, w międzyczasie 1 – 2 razy przewracając mięso.
- Posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Ryż smażony z warzywami: na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać groszek i mieszając smażyć przez ok. minutę. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć mieszając przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając chwilę podsmażać.