Składniki:
- 500g wołowiny mielonej
- bułka tarta
- połowa dużej cebuli
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
- bulion wołowy
- mleko
- sos Worcestershire
- makaron jajeczny
- parmezan
- pietruszka lub bazylia
Przepis:
- W dużej misce mieszamy mięso, bułkę tartą, cebule, jajko sól i pieprz w misce na równą masę.
- W większym garnku smażymy na oleju przez około minutę uprzednio wyrobione klopsiki
- Obracamy klopsy i dodajemy bulion wieprzowy, a następnie mleko i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dolewamy sosu Worcestershire.
- Całość mieszamy i następnie doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy makaron jajeczny i mieszamy.
- Gdy makaron będzie gotowy dodajemy parmezan i pietruszkę. Jeśli nie mamy pietruszki możemy ją zastąpić bazylią. Całość oczywiście mieszamy.
- Gotowe porcje można udekorować pietruszką (lub bazylią) i parmezanem
Danie smakuje tak samo dobrze odgrzane na patelni jak i w mikrofali. Smacznego!