Składniki na 4 – 5 porcji:
□ 1/2 pora
□ 1/2 cebuli
□ 1 marchewka
□ olej i oliwa
□ 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
□ 1/4 łyżeczki oregano
□ szczypta papryki ostrej lub chilli
□ 400g groszku
□ 400g fasoli białej
□ 400g fasoli czerwonej
□ 400g cieciorki
□ 1,5 litra bulionu
□ 1/4 główki kapusty włoskiej
□ 2 ząbki czosnku
□ 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
□ 2 puszki pomidorów krojonych (400 g)
□ sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pora i cebule drobno pokroić marchew obrać i pokroić w plasterki i na pół
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pora, cebule i marchewkę. Smażyć przez 2 – 3 minuty
- Po tym czasie dodać paprykę wędzoną, ostrą i oregano, kilka razy zamieszać.
- Dodać odcedzone strączki oraz bulion.
- Garnek przykryć i zupę gotować przez 15 minut.
- W międzyczasie na patelnię wlewamy oliwę, na zimny tłuszcz i dodajemy obrane, całe ząbki czosnku.
- Podgrzewać do momentu, aż czosnek zacznie się podsmażać. Smażyć tak przez 3 – 4 minuty na małym ogniu
- Wtedy do patelni dodać krojone pomidory, łyżeczkę soli oraz sporo czarnego pieprzu. Całość pod przykryciem na średnim ogniu dusimy przez 10 – 12 minut.
- Na koniec posiekać kapustę. Podduszone, zredukowane pomidory wlać do zupy, dodać kapustę i gotować ostatnie 3 – 5 minut.
- Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.
Można podawać tak jak jest, w końcu to treściwa zupa, można z grzankami, z chlebem, z makaronem. Ja preferuje z ryżem.