SKŁADNIKI – 2-4 PORCJE:
Koszyczek maślaków (mogą być inne grzyby leśne)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 5 łyżek białego wina lub bulionu
- śmietanka 30%
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty
- Cebulę drobno posiekać, podobnie czosnek
- Na większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy
- Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 minut
- Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze chwile
- Wlać wino (ewentualnie bulion) i na większym ogniu zagotować
- Gotować aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja
- Dodać masła i zwiększyć ogień, następnie dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając
- Pod koniec doprawić solą i pieprzem
- Wlać śmietankę i zagotować na średnim ogniu.
- Gotować aż sos nieco zgęstnieje
Proponuje podawać z gniecionymi gotowanymi ziemniakami lub makaronem tagliatelle (jajecznym). W drugiej opcji gotowy makaron wrzucamy na patelnie wraz z szklanką wody w której się gotował i pod przykryciem gotujemy kilka minut.