SKŁADNIKI:
2 litry bulionu jarzynowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
1/2 małego pora, pokrojonego na plasterki
1 żółta lub zielona papryka, pokrojona na paseczki
1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub jeśli mamy możliwość ziarna z 2 kolb, świeżych lub mrożonych)
200 g krewetek dowolnej wielkości (rozmrożone, oczyszczone)
ORAZ:
natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek
sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
limonka
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Zagotować bulion, jeśli robimy świeży to po przygotowaniu przecedzić.
- Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 – 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
- W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 – 3 minuty.
- Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 – 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 – 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty.
- Do zupy dodać krewetki, jeśli użyliśmy większych niż koktajlowe – pokroić. Na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę extra vergine a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.
- Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki.