1 – 2 PORCJE
SKŁADNIKI:
○ 300 g filetu z łososia
○ miód
○ 120 g makaronu pappardelle albo tagliatelle
○ 2 - 3 ząbki czosnku
○ oliwa
○ 200 g pomidorków koktajlowych
○ 4 łyżki masła
○ 1/2 szklanki białego wina
○ garść liści bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1. Odciąć skórę z łososia
2. Przekroić na 2 porcje
3. Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
4. Rybę upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 10 minut, na wyższej półce)
5. Pod koniec grillowania posmarować miodem i piec, aż się zarumieni.
6. Tiagliatelle lub pappardelle ugotować i następnie odcedzić
7. Czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
8. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy oraz pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem
9. Podsmażyć aż się czosnek zarumieni
10. Dodać masło
11. Dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz wino
12. Gotować przez ok. 2 minuty aż pomidorki zmiękną (najlepiej pod przykryciem) (pare pomidorków można rozgnieść widelcem)
13. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać
14. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, chwilę podgrzać i odstawić z ognia.
15. Podawać z łososiem, posypać świeżą bazylią i zmielonym pieprzem.