□ 1 cebula
□ pół ząbka czosnku
□ szklanka kaszy gryczanej
□ olej
□ półtora szklanki bulionu warzywnego
□ 200 g kurek
□ 1 pomidor malinowy
□ sól i czarny pieprz
□ Pietruszka
- Cebulę pokroić w kostkę
- Czosnek posiekać
- Na patelni ogień, dodać cebulę i smażyć przez 1 – 2 minuty.
- Dodać czosnek, zamieszać i wsypać kaszę gryczaną.
- Smażyć przez kolejną minutę, po czym wlać bulion i patelnię przykryć.
- Gotować przez około 15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (gdy zrobi to za szybko można dolewać wody).
- W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić doń naciętego pomidora
- Kurki umyć i poszatkować
- Pomidora obrać i pociąć w drobne fragmenty
- Dolać łyżkę oleju
- Wrzucić kurki, smażyć 2 – 3 minuty na dużym ogniu.
- Na koniec dodać posiekanego pomidora, sól i czarny pieprz.
- Dusić przez 5 minut, podawać ze świeżą pietruszką.