Składniki:
2 cebule
3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera (część korzeniowa)
liść lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)
kawałek pora (część zielona)
2,5- 3 litry zimnej wody
350 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
650 g ziemniaków
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej wrzucamy szklankę suszonych grzybów do ciepłej wody.
2. Cebule obieramy i przecinamy na pół.
3. Następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię
4. Smażymy aż pojawią się czarne plamy.
5. Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka
6. Dorzucamy usmażoną cebulę
7. Liście laurowe
8. 3 ziarnka pieprzu
9. 2 ziarnka zioła angielskiego
10. Zalewamy 2,5 litrami wody
11. W drugim garnku wrzucamy 650g ziemniaków obranych i pociętych w kostkę
12. Po 30 minutach gotowania odkładamy warzywa na bok
13. W ich miejsce wrzucamy 350g kapusty kiszonej
14. Gotujemy przez godzinę
15. Drugą cebulę tniemy w kostkę
16. Rozdrabniamy też grzyby
17. Ziemniaki gotujemy przez 15 minut
18. Na patelni wlewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę
19. Następnie dodajemy grzyby
20. Smażymy co chwile mieszając
21. Usmażone grzyby i cebulę wrzucamy do wywaru z kapustą
22. Uzupełniamy odparowaną wodę bulionem warzywnym
23. Odłożone warzywa szatkujemy
24. Główny garnek gotujemy jeszcze 20-25 minut co jakiś czas mieszając
25. Ugotowane ziemniaki wraz z wcześniej poszatkowanymi warzywami dorzucamy do zupy
26. Przyprawiamy solą, pieprzem
27. Można dodać trochę cukru (polecam)
28. Duża szczypta majeranku
29. Łyżka sosu sojowego jasnego
30. Doprowadzamy do wżenia i gotowe