Czas: Ponad 3 godziny
Składniki:
- 600 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
Jak?
1. Wołowinę pokroić w małe kostkę.
2. Zmieszać z łyżką sosu sojowego i łyżką papryki słodkiej. Dobrze wymieszać.
3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć.
4. Rozgrzać garnek z nieprzywierającym dnem, dodać łyżeczkę oliwy i włożyć połowę mięsa.
5. Dobrze zrumienić z każdej strony, wyjąć z garnka i powtórzyć punkt 4 z resztą mięsa.
6. Dodać łyżkę oliwy. włożyć cebulę i czosnek. Zeszklić na małym ogniu.
7. Dodać mięso, a następnie, łyżkę papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru, sosu Worcestershire, szklankę piwa (można też dodać szklankę bulionu wołowego – zamiast piwa, lub pół szklanki piwa i pół bulionu), przykryć garnek i dusić na minimalnym ogniu.
8. Po dwóch godzinach pilnować by nie wyparował sos, ewentualnie dodawać gorący bulion. Po trzech godzinach podawać z ziemniakami duszonymi.