ŁADNIKI – 4 PORCJE:
125 g pokrojonego w paski boczku
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
500 g udźca jagnięcego bez kości
200 g pieczarek (opcjonalnie)
2 łyżki masła (opcjonalnie)
PRZYPRAWY:
ok. 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
szczypta cynamonu
2 goździki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Do większego garnka włożyć pokrojony w kostkę lub paski boczek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany na małe kawałeczki czosnek.
2. Dodać oliwę i smażyć ok. 5 minut mieszając
3. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę.
4. Smażyć razem przez następne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Wlać wino, bulion i dodać pomidory z puszki. Wymieszać i zagotować.
6. W międzyczasie dodać przyprawy i cukier.
7. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do do gotującego się wywaru.
8. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować gulasz przez 2 godziny – do miękkości mięsa.
9. Opcjonalnie: Na patelni na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do gulaszu i gotować jeszcze przez 10 minut