SKŁADNIKI – 6 PORCJI
masło
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 czerwone buraki
1 ziemniak
2 litry bulionu (polecany wieprzowy)
kawałek kapusty włoskiej (ok. 1/5) [ewentualnie dowolna inna lub jarmuż]
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
przyprawy:
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka ziołowego pieprzu
1 pomidor
1 łyżka soku z cytryny
Pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
1. W szerokim garnku stopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera (wszystko w pocięte w kostkę) mieszając smażyć przez 3 minuty.
2. Buraki pokroić w kosteczkę (bez obierania), podobnie ziemniaka i zalać gorącym bulionem i zagotować.
3. Następnie dodać poszatkowaną kapustę (u mnie akurat zabrakło, użyłem jarmuż), fasolkę z puszki wraz z zalewą oraz cały ząbek czosnku. Następnie dodajemy przyprawy.
4. Zmniejszyć ogień, gotować pod pokrywą przez ok. 20 minut – tak jak zmiękną warzywa.
5. Na koniec dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut.
6. Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny.