Składniki:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1/3 papryczki chili
puszka pociętych pomidorów bez skóry
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wytrawnego wina
350 ml wrzącej wody
300 filetów ryby morskiej (np. dorsz, halibut, sola, żabnica)
200 g świeżych małży (opcjonalnie)
100 g krewetek + opcjonalnie 2 krewetki nieobrane, z głowami
Bagietka
100 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Do raczej szerokiego garnka wlewamy ok. 2 łyżeczki oliwy, pokrojony w cienkie plastry obrany czosnek, posiekaną w papryczkę chili (1/3). Smażymy kilka minut na małym ogniu, uważając, by nie spalić składników.
- Dodać puszkę pomidorów i na większym ogniu gotować przez ok. 5 minut mieszając.
- Dodać łyżkę koncentratu, sporą garść pietruszki, wlać 100 ml wina i gotować przez 5 minut.
- Wlać wrzątek, doprawić solą i pieprzem. Gotować na większym ogniu przez ok. 5 minut.
- Filety ryby bez skóry i ości pokroić na małe kawałki (ok. 2×3 cm).
- Opcjonalnie: Małże opłukać pod bieżącą zimną wodą i oczyścić.
- Krewetki oczyścić i obrać.
- Do garnka dodać filety ryby, krewetki i opcjonalnie małże.
- Gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, w połowie delikatnie przemieszać składniki.
- Jeśli bawimy się w małże – wszystkie nieotwarte wyrzucić.
- Dodać 100 ml bulionu warzywnego i zagotować