Co potrzeba?
□ karkówka 500 g
□ cebula 1
□ czosnek 4 ząbki
□ mąka 2 łyżki
□ marchew 2
□ pietruszka 1
□ seler 1 kawałek
□ por (biała część)
□ Smalec wieprzowy
□ papryka 2
□ koncentrat pomidorowy 2 łyżki
□ słodka papryka – 3 łyżeczki
□ papryka ostra mielona – 1/2 łyżeczki
□ kminek – 1/2 łyżeczki
□ sól
□ pieprz
Co robimy?
- Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu aż się zarumieni
- Mięso przekładamy do garnka.
- Dodajemy pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy 7-8 szklanek wody, słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.