Co potrzeba?
750 g filetu dorsza czarnego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 mały por
1 mała cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki + 1/3 ostrej
2 litry bulionu warzywnego
1/3 szklanki drobnego makaronu (np. małe muszelki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 puszki krojonych pomidorów
3 – 4 łyżki listków kolendry lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Pokroić filety ryby w kostkę, wymieszać z 1/2 łyżki oliwy oraz z sokiem z cytryny.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Pora opłukać, pokroić.
- W dużym garnku na 1/2 łyżki oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pora i mieszając smażyć przez około 2 minuty.
- Dodać marchewkę, pietruszkę i ponownie mieszając podsmażać przez mniej-więcej 2 minuty
- Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Warzywa zalać gorącym bulionem warzywnym, zagotować, przykryć i gotować dalej przez ok. 10 – 15 minut, do miękkości warzyw.
- W połowie tego czasu dodać makaron.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory z puszki. Gotować przez ok. 2 – 3 minuty.
- Dodać dorsza i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 2 – 3 minuty.
- Dodać pietruszkę lub kolendrę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.