Co robimy?
- Grzyby oczyszczamy
- Kroimy je na mniejsze kawałki
- Przygotowujemy 1,5 litra bulionu warzywnego
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ziemniaki
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wkładamy obraną, posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podsmażamy około 5 minut i przekładamy do garnka
- Na patelni na maśle smażymy startą na tarce marchew, seler i pietruszkę oraz por (pokrojony).
- Wszystko wrzucamy do garnka po ok. 5 minutach
- Doprawiamy wg. Uznania
- Gotujemy 30 minut na małym ogniu
- Na koniec mieszamy ze śmietaną
Ja proponuje podawać z makaronem, np. muszelki, ale można podawać bez – to i tak bardzo sycąca zupa.
Co potrzeba?
□ 1,5 l bulionu warzywnego
□ 0,5 kg świeżych podgrzybków
□ pół pora
□ 2 marchewki
□ 1 pietruszka
□ 2 ziemniaki
□ 1 cebula
□ 0,5 selera korzeniowego
□ 1 cebula
□ 2 łyżki masła
□ 1 liść laurowy
□ 2 ziarenka ziela angielskiego
□ sól i pieprz
□ 150 ml śmietany 30%