Co potrzeba?
⬜︎ Ok 2000 ml zupy pomidorowej (i szklanka rosołu z której powstała)
⬜︎ 500 gramów mielonej wołowiny
⬜︎1 duży ziemniak
⬜︎ 1 średnia cebula
⬜︎ 2 łodygi selera naciowego
⬜︎ 1 średnia marchewka
⬜︎ łyżeczka suszonego oregano
⬜︎ łyżeczka suszonej bazylii
⬜︎ łyżeczka suszonej papryki słodkiej (jak ktoś lubi ostro to można śmiało dodać też trochę takiej)
⬜︎ Olej do smarzenia
⬜︎ Kilka kropel sosu Worcestershire
⬜︎ Passata pomidorowa (około 2 szklanki)
Co robimy?
- Przygotowujemy dobry rosół na kurczaku i kościach wołowych. Zostawiamy szklankę na później
- Z rosołu robimy pomidorową – ulubiony koncentrat, wg. preferencji (Włoszczyznę można zostawić)
- Seler w drobne kawałki
- Cebula w drobną kostkę
- Marchewka w plasterki
- Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Do gara trochę oliwy
- Wrzucamy do gara cebule, seler i marchew
- Mocno mieszamy, aż cebula się zeszkli
- Dodajemy mięso
- W czasie smażenia mieszamy i dolewamy stopniowo odstawionego rosołu, pozwalając mu na bieżąco odparowywać
- Gdy mięso osiągnie pożądany kolor dolewamy zupę pomidorową
- Mieszamy.
- Doprawiamy wg. preferencji – Sól, pieprz, suszone oregano, bazylia i słodka papryka (jak lubisz, możesz dodać też ostrej)
- Wrzucamy pokrojonego ziemniaka
- Dolewamy trochę sosu Worcestershite
- Doprowadzamy do wrzenia i dalej na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy ok. 20-25 minut, aż ziemniaki się ugotują.
- Mniej więcej w połowie tego procesu, dodajemy mniej-więcej 2 szklanki passaty pomidorowej.