Składniki:
500 ml bulion warzywny
5 sztuk krewetki (lub koktajlowych garść)
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
1 papryka czerwona
1 puszka mleko kokosowe
1 puszka kukurydza konserwowa
1 puszka pomidory
całe
1 łyżka oliwa z oliwek
1 kawałek imbir
ok. 2 cm
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj bulion
- Zagotuj mleko kokosowe.
- Dodaj słodką paprykę i posiekaną paprykę oraz kukurydzę.
- Pomidory podsmaż na oliwie i dodaj do garnka z mlekiem kokosowym.
- Imbir przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i dodaj do zupy.
- Całość zagotuj i dolej bulion.
- Zupę gotuj jeszcze przez ok 10 minut.
- Dodaj krewetki i trochę ostrej poszatkowanej papryki.
- Po tym czasie dodaj obrane i oczyszczone krewetki.
- Gotuj jeszcze przez ok 5 minuty.
- Podawaj z makaronem ryżowym