SKŁADNIKI
polędwica wieprzowa – 500-600 g
ząbki czosnku – 2 szt
olej rzepakowy – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
pieczarki – 250 g
cebula – 1 szt
bulion warzywny – 500-700 ml
liście laurowe – 2 szt
ziele angielskie – 2 ziarna
śmietana słodka – 2 łyżki
mąka – 1 łyzka
sól i pieprz
- Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry.
- Troszkę solą i pieprzem, następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Rozbijamy lekko pięścią .
- Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.
- Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową.
- Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło
- Dodajemy posiekaną cebulę i oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki
- Zrumieniamy
- Dodajemy mięso i zalewamy bulionem
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min.
- Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Polecam podawać z kluskami śląskimi i brukselką.