Składniki:
- 200 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżka oliwa
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżki cukru
- 270 g mąki pszennej (typ 750)
- sos pomidorowy – passata, oregano, sól i pieprz
- 100 g mozzarelli
- salami pikantne
- oregano
Co robimy?
- Do wody wsypujemy drożdże i cukier – odstawiamy na 5 minut, aby zaczęły pracować.
- Dodajemy oliwę, sól, cukier, mieszamy.
- Wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut, aż wyrośnie.
- Zbijamy ciasto i chwilę zagniatamy.
- Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki – około 4-5 mm.
- Rozsmarowujemy na placku cienką warstwę sosu około 2-3 łyżki.
- Posyp serem, rozłóż plastry salami.
- Piecz w temperaturze 250 st. C przez 10-15 minut.