CZAS: 3,5h
Co potrzeba?
□ 1,5 kg wołowiny dowolny rodzaj
□ 1/2 średniej wielkości selera
□ 2 pietruszki
□ 4 małe cebule
□ 3 marchewki
□ 2 ząbki czosnku
□ 1 łyżka smalcu
□ 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
□ 1 szklanka wody
□ 1 łyżka mąki pszennej
□ 2 liście laurowe
□ kilka ziaren ziela angielskiego
□ sól , pieprz
□ świeży rozmaryn, majeranek i tymianek
Co robimy?:
- Seler, marchew, pora (zielona cześć) i pietruszkę w większą kostkę
- Dwie małe cebulki na połowę
- Na patelni pół łyżki szmalcu i wrzucamy mięso
- Rumienimy z każdej strony i wyjmujemy
- Dokładamy trochę smalcu i wrzucamy cebule
- Po chwili reszta warzyw
- Czubata łyżka mąki
- Dodajemy mięso
- Dwa liście laurowe
- Kilka ziel angielskich
- Sól i pieprz
- Rozmaryn
- Tymianek
- Czerwone wino i wody tak by przykryć mięso do połowy
- Następnie garnek przykrywamy i chowamy do piekarnika 170’C
3 godziny czekamy i gotowe - Mięso wyjmujemy, tniemy na porcje i oblewamy sosem
- Posypujemy pietruszką i tymiankiem