SKŁADNIKI / 2 PORCJE:
300 g filetu łososia
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy extra vergine
4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
200 g ryżu jaśminowego
100 g pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii lub oregano
przyprawy: 2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy lub curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili lub ostrej papryki, sól, pieprz
do podania: jogurt lub gęsta śmietana
CO I JAK:
- Odciąć skórkę z łososia, pokroić na 4 kawałki i wwłożyć do miski.
- Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą oraz suszonym oregano.
- Dodać miód, sos sojowy, 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać.
- Ugotować ryż, odcedzić i wysypać do naczynia żaroodpornego, a następnie wymieszać z 1 łyżką oliwy i i wymieszać, rozkładając na całej szerokości naczynia
- Położyć filety łososia, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i posypać listkami bazylii
- Dodać plasterki cytryny, całość skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut