Co potrzeba?
☐ 2 łyżki smalcu
☐ 2 cebule
☐ dużo kiełbasy (najlepiej chłopska, wiejska, dzika, etc)
☐ 2 ząbki czosnku
☐ 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
☐ sól i świeżo zmielony pieprz
☐ 500 ml passaty
1. Do dużego, szerokiego garnka wrzucamy smalec, następnie pociętą w kostkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę.
2. Smażymy mieszając przez +/- 7 minut
3. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy kolejne 3 minuty
4. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i mieszając smażyć przez następne 3 minuty
5. Dodajemy trochę soli i pieprzu (według uznania)
6. Dodajemy passatę pomidorową. Jeśli jest bardzo gęsta, można dodać trochę wody.
7. Całość mieszając co jakiś czas gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą