SKŁADNIKI:
- 1 kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól (łyżeczka), pieprz (pół łyżeczki)
- ćwiartka obranej cytryny
- ćwiartka obranej cebuli (+ reszta cebuli jako podkład pod kurczaka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka wyjąć z lodówki około godzinę przed przygotowaniami.
- Opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 1 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Do środka włożyć cytrynę i cebulę (w dwóch kawałkach), sznurkiem związać nogi.
- Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy z oliwek.
- Odłożyć na około godzinę.
- Piekarnik na 220 'C włożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, na pociętych kawałkach cebuli, marchewki i czosnku piersiami do góry
- Piec przez 1 godzinę i 45 minut, pierwsze 30 minut bez przykrycia, a później przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu przed podaniem odczekać 15 minut. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
- Podawać z ziemniakami lub frytkami.