Składniki:
- pomidory 7 szt
- papryka 3 szt (najlepiej czerwona, zielona, żółta)
- cebula czerwona 2 szt
- czosnek 3 ząbki
- bulion 200 ml
- sól do smaku
- pieprz czarny lub kolorowy
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- kilka liści bazylii
- masło 2 łyżki
- śmietana 30 %
Przepis:
- W garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podsmażyć (mały ogień z atencją na to by nie spalić czosnku)
- Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki i do garnka
- Papryki kolorowe oczyścić, pokroić, dodać do cebuli. Całość podduszać ok 10 minut.
- Bulion 200ml do gara
- Pomidory pokroić na małe fragmenty i do gara
- Dodać przyprawy (pieprz świeżo mielony (dużo), trochę soli, zioła prowansalskie, kilka liści bazylii (posiekanych).
- Zmniejszyć ogień do minimum i dusić, ok 10 minut. Po tym czasie zblendować.
- Przed podaniem polałam odrobiną śmietany kremówki.