SKŁADNIKI – 4 PORCJE:
- 20 – 30 g suszonych borowików
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól
- Pieprz
- 80 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE
1. Suszone borowiki zalać zimną wodą i odstawić na noc (ewentualnie kilka godzin) do namoczenia.
2. W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
3. Wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie zwiększyć ogień, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz gorący bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
4. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości składników.
5. Dodać śmietanę i wymieszać.