Co potrzeba?
- 700g wołowiny
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchwie
- pół szklanki zielonego groszku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu wołowego
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- mąka do oprószenia mięsa
Co robimy?
- Wołowinę kroimy w kostkę, mniej więcej 2cm
- Cebulę siekamy w raczej większe kostki
- Czosnek rozgniatamy
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Ziemniaki tniemy w grubą kostkę
- Mięso oprószamy mąką
- Na patelni rozgrzewamy olej, na którym partiami smażymy mięso, aż zrobi się brązowe, następnie przekładamy na talerz (i kolejna partia do skutku)
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem , lekko solimy i pieprzymy
- Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tam też wołowinę
- Na patelnie ze smażenia wlewamy bulion (2 szklanki)
- Dodajemy szczyptę tymianku i zagotowujemy.
- Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień i dusimy godzinę i 15 minut
- Następnie dodajemy marchew i ziemniaki. Jeśli zajdzie konieczność dodajemy trochę wody. Dusimy 30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie)
- Pod koniec dokładamy groszek i doprawiamy według uznania.